برای بسیاری از محصولات کشاورزی شیوع ویروس کرونا اتفاق ناخوشایندی بود، خرما نیز از این مسأله مستثنی نیست، به گفته رئیس انجمن خرمای استان هرمزگان درحالحاضر بیش از چهار هزار تن خرما در سردخانههای هرمزگان انباشته شده است.
این روزها از ویروس کرونا بهعنوان عامل بسیاری از مشکلات در جهان نام برده میشود و اکنون این ویروس به سردخانههای نگهداری خرما هم نفوذ کرده است. بلاتکلیفی سههزار و ۵۰۰ تن خرما در سردخانههای استان هرمزگان، این موضوعی بود که هفته گذشته به تیتر بسیاری از خبرگزاریهای استان و سوژهای داغ در فضای مجازی تبدیل شد.
در این خبر، نایب رئیس انجمن خرمای استان هرمزگان اعلام کرده بود مشکلاتی نظیر دسترسی نداشتن به بانک اطلاعاتی دقیق درخصوص میزان خرمای ذخیره شده، خرید خرما از استانهای دیگر، بسته شدن مرزها با توجه به شیوع ویروس کرونا، نداشتن شیوهنامهای خاص و استاندارد در فرآیند نرخگذاری خرما، وجود برخی شرایط سختگیرانه در صدور مجوز عرضه در بازار و فروشگاههای زنجیرهای در دوران شیوع ویروس کرونا باعث ماندن خرما در سردخانههای استان شده است.
سجاد دهقانی به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: الزام دستگاههای دولتی به خرید خرما، تشویق کارمندان به سمت مصرف خرما و همچنین سادهسازی فرآیند واردات در مقابل صادرات خرما و ایجاد کنسرسیوم خرما در استان وضعیت کنونی این محصول را سامان میدهد که امید است بتوانیم با همکاری و مساعدت مسئولان وضعیت فروش محصول خرما را در استان ساماندهی کنیم.
پس از اظهارات نایب رئیس انجمن خرمای استان هرمزگان، این موضوع را بهصورت دقیقتر مورد بررسی قرار دادیم. در همین زمینه ابتدا با رئیس انجمن ملی خرمای هرمزگان گفتوگو کردیم.
شیوع کرونا باعث کاهش تقاضا شده است
رئیس انجمن خرمای استان هرمزگان با تأیید خبر انباشته شدن خرما در سردخانههای استان، میزان خرمای موجود در سردخانهها را بیش از چهار هزار تن اعلام کرد.
حسن عباسپور گفت: حدود دوهزار و ۱۰۰ تن از این خرماها بهصورت خوشهای و حدود دو هزار تن دیگر هم به صورت بستهبندی کارتنی در سردخانههای حاجیآباد و رودان بلاتکیلف مانده است.
عباسپور کاهش تقاضا بهدلیل شیوع ویروس کرونا را مهمترین دلیل انباشت خرما در سردخانههای استان عنوان کرد.
جلوگیری از صادرات دلیل انباشت خرما در سردخانههاست
مسئول کمیته تولید انجمن خرمای کشور هم در این باره گفت: جلوگیری از صادرات خرما در ماه رمضان یکی از دلایل اصلی انباشت خرما در سردخانههای کشور است.
عنایتالله وکیلیپور با بیان اینکه سالانه حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد خرمای تولیدی کشور صادر میشود، افزود: جلوگیری از صادرات خرما به بهانه تنطیم بازار داخلی باعث انباشت خرما در سردخانهها میشود.
او با اشاره به اینکه با برنامهریزی بهتر میتوان هم صادرات را به درستی انجام داد و هم شرایطی را فراهم کرد که عرضه خرما با قیمت مناسب در بازار داخلی صورت گیرد، گفت: حمایت از صادرکنندگان از سوی دولت میتواند راهکار مناسبی برای حل مشکلات بازار خرما باشد.
مسئول کمیته تولید انجمن خرمای کشور با بیان اینکه اکنون در سردخانههای کشور خرمای زیادی انباشته شده و بلاتکلیف باقیمانده است، افزود: بهدلیل حضور واسطهها قیمت خرما در بازار بسیار گران شده است و بهطور میانگین با قیمت هر کیلو حدود ۲۵ هزار تومان به فروش میرسد.
وکیلیپور گفت: حدود یکهزار و ۷۰۰ تن خرمای مضافتی خوشهای اکنون در سردخانههای شهرستان حاجیآباد بلاتکلیف باقیمانده است و با توجه به اینکه این خرماها بستهبندی هم ندارند، در شرایط فعلی و با توجه به شیوع ویروس کرونا امکان عرضه این خرماها بهصورت فلهای نیز در بازار وجود ندارد.
او افزود: در سالهای گذشته این خرماها در ایام عید نوروز با توجه به ورود گردشگر به استان و در ایام ماه مبارک رمضان به فروش میرفت، اما امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا تقاضایی برای خرید این نوع خرما وجود ندارد.
مسئول کمیته تولید انجمن خرمای کشور گفت: خرماهای خوشهای توسط تجار بخش خصوصی خریداری و در سردخانهها ذخیرهسازی شده است.
وکیلیپور افزود: حدود دوهزار و ۴۰۰ تن خرمای خاصویی، کریته، مرداسنگ و مضافتی هم بهصورت بستهبندی در سردخانههای حاجیآباد و رودان انباشت شده که بهدلیل نبود تقاضا در بازار عرضه نمیشود و با توجه به بسته بودن مرزها بهدلیل شیوع کرونا امکان صادرات هم وجود ندارد.
تولیدکننده با فروش خوشهای زودتر به پول میرسد
هوشنگ بکتاش، یکی از تولیدکنندگان خرما در شهرستان حاجیآباد، هم در این باره گفت: نخلداران این شهرستان همه ساله بخش زیادی از خرمای مضافتی خود را بهصورت خوشهای و نیمهرَس (کُنگ) به خریداران میفروشند.
بکتاش افزود: اکثر نخلداران با توجه به اینکه فروش خرمای رسیده مضافتی و بستهبندی آن مشکل است، ترجیح میدهند که محصول خود را با قیمت پایینتر و بهصورت نارس به فروش برسانند.
این تولیدکننده خرما افزود: این روش فروش با توجه به بازارپسندی خاصی که دارد، باعث میشود تا تولیدکننده خرما زودتر به پول دست پیدا کند و بهدنبال فروش از طریق بستهبندی هم نرود.
بکتاش گفت: البته روش فروش خرما بهصورت خوشهای از لحاظ بهداشتی شرایط مناسبی ندارد، به همین دلیل در شرایط فعلی که با شیوع ویروس کرونا مواجهیم امکان فروش این نوع خرما در بازار بهدلیل امکان آلودگی وجود ندارد.
با تمام مطالبی که در این گزارش گفته شد، به نظر میرسد شیوع ویروس کرونا تنها یکی از دلایل انباشت خرما در سردخانهها باشد و دلایل مهم دیگری همچون نبود برنامهریزی مناسب برای صادرات، نبود کارخانههای بستهبندی و فرآوری، فروش خوشهای و غیربهداشتی و البته حضور دلالان در بازار، باعث شده تا این روزها شیرینی خرما به کام همه تلخ شود.