دفتر منطقه‌ای سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در آسیا و اقیانوسیه ضمن هشدار درباره پیامدهای همه‌گیری جهانی بیماری ویروس کرونا، بر ضرورت ارائه پاسخ‌های هماهنگ‌تر در تمامی سطوح سیاست‌گذاری جهت تضمین امنیت غذایی و تغذیه میلیاردها نفر از مردمان ساکن در منطقه آسیا و اقیانوسیه تأکید می‌کند.

بر اساس گزارش منتشر شده توسط این دفتر، همه‌گیری جهانی بیماری ویروس کرونا تهدیدی جدی را برای امنیت غذایی و تغذیه در منطقه آسیا و اقیانوسیه ایجاد کرده است؛ در این گزارش آمده است که اختلال در فعالیت‌های اقتصادی بر اثر همه‌گیری این بیماری و تعطیلی‌ها، هم از نظر اقتصادی (توان مالی) و هم از نظر فیزیکی (حمل ونقل کالاها) دسترسی افراد به غذا را در معرض تهدید قرار داده است.

در حالی که روند کند اقتصاد جهانی موجب از دست رفتن گسترده فرصت‌های شغلی و در پی آن کاهش شدید درآمدها و کمک‌های مالی در آسیا و اقیانوسیه شده است؛ به گفته فائو مجموع این عوامل ممکن است باعث آن شود تا تهیه و دسترسی به غذا، خصوصاً غذاهای مغذی، برای برخی اقشار جامعه از جمله افراد فقیر و همچنین گروه‌های آسیب‌پذیر شامل زنان، کودکان و افراد توان‌یاب به‌مانند گذشته مقرون‌به‌صرفه و امکان‌پذیر نباشد.

با وجود این واقعیت که طی چند ماه گذشته تولید کشاورزی و زنجیره تأمین مواد غذایی کمتر تحت تأثیر قرار گرفته و قیمت‌های بین‌المللی بازار مواد غذایی تغییرات شدیدی را تجربه نکرده است، فائو هشدار می‌دهد هرگونه اختلال یا فروپاشی احتمالی در نظام‌های بازاریابی، حمل‌ونقل و تجارت – بر اثر همه‌گیری جهانی بیماری ویروس کورنا – می‌تواند موجب کمبود یا دسترس‌ناپذیری به مواد غذایی در برخی مناطق در برخی بازه‌های زمانی شود.

بخوانید  معاون جهاد کشاورزی کرمان: نرخ نهاده‌های دامی با ارز ۴۲۰۰ تومان هم افزایش یافته است

این گزارش همچنین نشان می‌دهد که کشورهایی که درگیر مخاصمات هستند، از شمار زیادی از پناهندگان میزبانی می‌کنند و یا به‌طور ویژه در معرض بلایای طبیعی شدید قرار دارند، وضعیتی شکننده‌تر دارند، زیرا این قبیل کشورها احتمالاً به صورت شدیدتری تحت تأثیر بیماری ویروس‌کرونا قرار گرفته‌اند و در نتیجه وضعیت وخیم‌تری را از نظر ناامنی غذایی و سوءتغذیه تجربه می‌کنند.

با توجه به این نگرانی‌های شدید، دفتر منطقه‌ای فائو در آسیا و اقیانوسیه از کشورهای منطقه می‌خواهد که به‌طور ویژه توصیه‌های سیاستی زیر را مدنظر قرار دهند:

· کنترل گسترش این ویروس و اجرای فاصله‌گذاری فیزیکی برای کاهش هراسمیان تمامی کارگران، از جمله نیروی کار شاغل در زنجیره‌های تأمین غذا.

· گسترش طرح‌های حمایت اجتماعی کوتاه مدت به عنوان بخشی از بسته‌های محرک اقتصادی کشورها برای پوشش شمار بیشتری از مردم و ارائه مزایای سخاوتمندانه‌تر جهت تضمین دسترسی همگان به غذا، همزمان با کاهش موانع اداری مورد نیاز برای دسترسی به منابع مالی.

· ضرورت همکاری دولت‌ها و بخش خصوصی برای حل هرگونه اختلال ایجاد شده در زنجیره‌های تأمین غذا.

· خودداری از اعمال محدودیت‌های صادراتی بر سر راه تجارت بین‌المللی به‌منظور اطمینان از تداوم کارکرد زنجیره‌های تأمین.

· ایجاد و تقویت تاب‌آوری در نظام‌های تولید و تأمین مواد غذایی به‌منظور حفاظت از آن‌ها در مقابل شوک‌های احتمالی اقتصادی و بهداشتی آتی، در چارچوب بسته‌های محرک اقتصادی برای تضمین دسترسی به غذا.

به گفته «جونگ-جین کیم»، رئیس دفتر منطقه‌ای فائو در آسیا و اقیانوسیه، در چنین شرایطی «کاملا مبرهن است که باید بسیاری از ابعاد و جنبه‌های سیاست‌ها و رویکردهای کنونی ما نسبت به پرورش، برداشت، حمل‌ونقل، فرآوری و فروش مواد غذایی را با توجه به تحولات جاری مرتبط با بیماری ویروس کرونا، منطبق سازیم تا بتوانیم سلامت تغذیه‌ای همچنین معیشت‌هایمان را تضمین کنیم.»

بخوانید  مدیر تعاون روستایی کرمانشاه: خریدهای توافقی محصولات کشاورزی در کرمانشاه از مرز ۲۶ هزار تن گذشت