کد خبر : 115167
تاریخ انتشار : شنبه 3 خرداد 1404 - 9:45

پوشش جنگلی بر میکرواقلیم و نزولات جوی تاثیر دارد

پوشش جنگلی بر میکرواقلیم و نزولات جوی تاثیر دارد

رئیس شورای عالی جنگل، مرتع و آبخیزداری گفت: بخش عمده‌ای از طرح کاشت مردمی یک میلیارد درخت، گونه‌های بومی و صرفه‌جویی در منابع آبی با پوشش جنگلی بوده که بر میکرواقلیم و نزولات جوی تاثیر دارد.

پوشش جنگلی بر میکرواقلیم و نزولات جوی تاثیر دارد

به گزارش عصر کشاورزی، یکی از محل‌هایی که می‌تواند به ذخیره آب بسیار کمک کند جنگل‌ها هستند. نیم سال دوم ۱۴۰۳ در بخش کشاورزی حدود ۵۷ میلیارد مترمکعب آب مورد استفاده قرار گرفت تا محصولات پاییز به عمل آید.

این عدد با هشدار بی آبی کشور از سوی وزارت نیرو کاهش یافت و وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد برای نیم سال اول امسال حدود ۴۰ میلیارد متر مکعب آب در حوزه کشاورزی نیاز است. در ادامه وزارت نیرو این عدد را به ۲۴ میلیارد متر مکعب کاهش داد که منجر به اعتراض تشکل‌های کشاورزی و وزارتخانه شد.

اعلام شد بدون هماهنگی قبلی کاهش این حجم آب منجر به از بین رفتن ۴۰ میلیون تن محصول کشاورزی کشت شده می‌شود.

امروز تأمین آب مورد نیاز شرب و غیرشرب کشور با چالش‌های عدیده‌ای مواجه است که پس از ۴ دهه نه تنها مشکلات حوزه انرژی رفع نشده بلکه امروز شاهد ناترازی‌های متعدد در هر حوزه هستیم.

یکی از بسترهای تولید آب جنگل‌ها هستند. با توجه به آب مورد نیاز کشاورزی سازمان‌های مربوطه چقدر می‌توانند در راستا کمک‌رسان باشند؟

کامران پورمقدم، رئیس شورای عالی جنگل، مرتع و آبخیزداری و مسئول طرح ملی زراعت چوب سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در خصوص برنامه‌های این شورا در احداث جنگل‌های دست کاشت و کمک به تولید بخشی از آب مورد نیاز و نیز جلوگیری از هدررفت بارش‌ها به خبرنگار مهر گفت: برنامه جنگل‌کاری و کاشت درخت بدون مطالعه و برنامه‌ریزی امکان پذیر نیست؛ زیرا وقتی گونه‌ای را قرار است در یک منطقه بکاریم باید اقلیم آن، خاکش، وضعیت بارندگی و منابع آبی آن مطالعه شده باشد.

وی افزود: سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری برنامه‌ای که برای جنگل‌کاری دارد مبتنی بر کشت گونه‌های بومی است. این امر به ما کمک می‌کند چرا که گونه‌های بومی متنوعی در کشور داریم و بر اساس هر اقلیم ما می‌توانیم از گونه‌های بومی استفاده کنیم برای احیا و غنی‌سازی جنگل‌ها جنگل‌کاری جنگل‌های دست‌کاشت بنابراین آن تهدیدهایی که از باب خشکسالی یا کمبود منابع آبی ممکن است به وجود آید می‌توانیم از طریق تلفیق اقدامات و ذخیره‌سازی نزولات، بیشترین سطوح را به کشت گونه‌های درختی بومی خود اختصاص دهیم و برنامه‌های جنگل‌کاری را در کشور پیاده کنیم.

بیشتر بخوانید  منطقه زاگرس با فقر و فرسایش ژنتیکی در حال تهدید است

مسئول طرح ملی زراعت چوب در ادامه سخنان خود عنوان کرد: بخش عمده‌ای از این طرح کشت مردمی یک میلیارد درخت که از سال ۱۴۰۲ شروع شده مبتنی بر همین راهبرد است به معنی کشت گونه‌های بومی، حفاظت از ذخایر بومی و صرفه‌جویی در منابع آبی که به هر حال وقتی این پوشش جنگلی افزایش پیدا کند مسلماً روی میکرواقلیم آن منطقه تأثیر خواهد گذاشت و تأثیر مشخصی می‌تواند در نزولات جوی داشته باشد.

این مسئول دولتی با بیان اینکه خود پوشش جنگلی حاضر هم در ذخیره نزولات بسیار تأثیرگذار است، یادآور شد: مطالعاتی که ما در کامفیروز شیراز و در جنگل‌های بلوط انجام داده‌ایم و خروجی که این جنگل‌ها داشتند در رودخانه‌ها و روان آب‌هایی که می‌رفت و به سد درودزن می‌ریخت هم در کیفیت و هم در کمیت آب تأثیرگذار بود و این نشان می‌دهد که جنگل‌ها و پوشش جنگلی در تولید آب و حتی تولید آب با کیفیت و سالم نقش بسیار مؤثری دارد.

جنگل‌های کشور بیشتر قدیمی هستند

چند درصد از جنگل‌های کشور قدیمی است و چند درصد دست‌کاشت است؟ رئیس شورای عالی جنگل، مرتع و آبخیزداری در این خصوص نیز گفت: بر اساس آخرین نقشه‌هایی که در سال ۱۴۰۲ بر اساس تصاویر ماهواره‌ای تهیه شده مجموعه اراضی جنگلی، جنگل‌ها و بیشه‌زار ما بالغ بر ۱۷.۶ میلیون هکتار است. بخش تقریباً عمده این جنگل‌ها، جنگل‌های قدیمی و باستانی بوده که در ۵ ناحیه رویشی کشور پراکنده است؛ اما در این مدت نیز توانستیم بالای یک میلیون هکتار جنگل دست‌کاشت در نواحی جنگلی کشور داشته باشیم و در واقع حالا سطوح حتی بیشتر از این در بخش زراعت چوب و سایر مناطق عملیات توسعه فضای سبز را انجام دهیم.

پورمقدم عنوان کرد: می‌توانیم بگوییم تقریباً تمام جنگل‌های کشور باستانی هستند؛ مثلاً جنگل‌هایی که در ناحیه هیرکانی هستند بالای ۵۰ میلیون سال قدمت دارند، جنگل‌هایی که ما در زاگرس داریم حدود ۵۵۰۰ سال پیش به کلیماکس (اوج) خودشان رسیدند و این نشان می‌دهد که چقدر گونه‌های مقاوم بومی داریم که در طول این روند تاریخی در مقابل تهدیدهای تغییرات اقلیمی، تهدیدات انسانی توانستند مقاومت کنند و ماندگار به عصر حاضر رسیدند.

حتما بخوانید : سیاه‌گذاری‌هایی که زاینده رود را به کما برد
🔥 پربازدیدترین خبر امروز:
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.