کد خبر : 193856
تاریخ انتشار : شنبه 21 تیر 1404 - 14:24

گرما، تنها عامل تعریق نیست

گرما، تنها عامل تعریق نیست

ورزش شدید واضح‌ترین عامل تحریک‌کننده تعریق است اما اضطراب و آشفتگی‌های احساسی هم از عوامل عمده‌اند.

گرما، تنها عامل تعریق نیست

۱۴:۲۴ ۲۱ تیر ۱۴۰۴

عصر کشاورزی – عرق کردن اصلا چیز بدی نیست و سازوکار طبیعی بدن برای تنظیم دمای خود است. در نتیجه وقتی بدن نتواند این کار را انجام دهد، ممکن است دچار گرمازدگی شود و حتی شرایط اورژانسی پزشکی به وجود آید.

پزشکان می‌گویند اگر احساس می‌کنید که بیشتر از گذشته عرق می‌کنید و این فقط به دلیل گرمای هوا یا ورزش نیست، خوب است بدانید که افزایش سن، تغییرات هورمونی، مصرف برخی داروها، استرس و برخی بیماری‌های زمینه‌ای همگی می‌توانند «ترموستات» یا تنظیم‌کننده دمای بدن را تغییر دهند. 

گرما تنها عامل تعریق نیست. ورزش شدید واضح‌ترین عامل تحریک‌کننده است اما اضطراب و آشفتگی‌های احساسی هم از عوامل عمده‌اند. درد فیزیکی، غذاهای تند، کافئین، الکل، نوشیدنی‌های داغ، رطوبت، برخی داروها و تب ناشی از عفونت‌ها نیز همگی می‌توانند باعث افزایش تعریق شوند. در کنار این عوامل یکی از فاکتورهای طبیعیِ اثرگذار بر تغییر الگوی عرق کردن، سن افراد است. 

مجله «تایم» در گزارشی به تغییر الگوی تعریق در طول زندگی می‌پردازد و توضیح می‌دهد که این تغییرات چه زمان مشکل‌ساز می‌شوند. 

در دهه ۲۰ و ۳۰ زندگی

در اوایل بزرگسالی، غدد عرق معمولا در فعال‌ترین حالت خود قرار دارند. در این مقطع سنی، سوخت‌وساز بدن بالاست، توده عضلانی نسبتا حجیم است و سطح هورمون‌ها به‌ویژه استروژن و تستوسترون نسبتا پایدار است. در این سن احتمال دارد که فرد هنگام ورزش یا استرس بیشتر عرق کند اما در حالت کلی، بدن دمای خود را به‌خوبی تنظیم می‌کند مگر اینکه فرد بیماری زمینه‌ای داشته باشد. 

بیشتر بخوانید  کدام سیاره ۱۵ دقیقه از تابستان امسال ما دزدید؟

در دهه ۴۰ و ۵۰ زندگی

در این دوره، بسیاری از افراد به‌ویژه زنان در میزان و زمان تعریق خود تغییراتی احساس می‌کنند. هورمون‌ها نقش بسیار بزرگی در تنظیم تعریق دارند. تغییرات استروژن و پروژسترون از جمله در دوره پیش‌یائسگی یا یائسگی ممکن است تنظیم دمای بدن را مختل کند و موجب گرگرفتگی یا تعریق شبانه شود. از طرفی با ورود به میانسالی، سطح هورمون تیروئید هم افزایش می‌یابد که این می‌تواند دمای پایه بدن را بالا ببرد و باعث تعریق بیشتر شود. مردان هم در این سن ممکن است تغییراتی را تجربه کنند که ناشی از کاهش تدریجی تستوسترون است، هرچند معمولا این تغییرات به‌شدت تغییرات در زنان نیست. 

در دهه ۶۰ به بعد

با بالا رفتن سن ممکن است فعالیت غدد عرق کمتر شود. این یعنی فرد به‌طور کلی کمتر عرق می‌کند اما این موضوع یک روی دیگر هم دارد: بدن ممکن است در خنک کردن خودش هم کارآیی کمتری داشته باشد؛ آنچه افراد مسن را در برابر بیماری‌های مرتبط با گرما مانند گرمازدگی و سکته گرمایی (Heat Stroke) آسیب‌پذیرتر می‌کند. اگر تعریق شما شدید و مداوم یا تاثیرگذار بر کیفیت زندگی‌تان است، با متخصص پوست یا پزشک مشورت کنید. برای درمان این عارضه روش‌های درمانی موثری از داروهای موضعی گرفته تا تزریق بوتاکس وجود دارد.

منبع: ایسنا

حتما بخوانید : فتاح ایرانی در لیست موشک‌های هایپرسونیک مخوف دنیا
🔥 پربازدیدترین خبر امروز:

برچسب ها :

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.